Nytt støtteregisteret gir åpenhet om tildelinger
Offentlige støttegivere kan nå registrere sine opplysninger i det nye Støtteregisteret. Registeret er utviklet for å gi bedre oversikt over offentlig støtte og styrke tilliten til støtteordninger.
Offentlige støttegivere kan nå registrere sine opplysninger i det nye Støtteregisteret. Registeret er utviklet for å gi bedre oversikt over offentlig støtte og styrke tilliten til støtteordninger.
Her er noen av regelendringene fra 1. januar på Finansdepartementet sitt ansvarsområde.
Finansdepartementet har 20.12.2024 (red. anm) fastsatt forskriftsregler om standarder for bærekraftsrapportering for store foretak.
Nå kan du hente skattekortet for 2025 for dine ansatte elektronisk hos Skatteetaten.
Fra og med 15. januar vil Nav i de fleste tilfeller sende post til norske virksomheter digitalt, i stedet for på papir. Posten vil bli sendt til virksomhetenes innboks i Altinn – via tjenesten «Taushetsbelagt post fra Nav».
Skattepatruljen i Skatteetaten fann feil hos 84 av dei 168 kontrollerte serveringsstadene i ein stor kontrollaksjon i julebordsesongen.
Å registrere domenet og foretaksnavnet er bare begynnelsen. Uten varemerkebeskyttelse er det lettere for andre å kopiere og utnytte merkevaren din.
Nærings- og fiskeridepartementet har vedtatt en ny forskrift som gjør det enklere å finne ut hvem som eier aksjer i norske selskaper. Forskriften trer i kraft 1. februar 2025 og er en del av regjeringens fempunktsplan for større åpenhet om aksjeeierskap.
Mange bedrifter som har fått tilsagn om støtte gjennom energitilskuddsordningen har ennå ikke levert sluttrapport for gjennomførte energitiltak.
Kreativ næring er i vekst både internasjonalt og nasjonalt, men næringen har et uforløst potensial i Norge. I dag lanserte næringsministeren et nytt veikart for kreativ næring som skal peke retningen for vekst og verdiskaping.
Regjeringen foreslår å bevilge 32 millioner til tiltak som skal styrke næringsgrunnlaget i Finnmark, og avhjelpe de negative konsekvensene knyttet til reduserte fiskekvoter.
– Det er bra at EFTA-domstolen anerkjenner at Norge kan ha restriksjoner på bruk av innleie så lenge disse er godt begrunnet, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.
Europakommisjonen har vedtatt nye regler om bagatellmessig støtte. Dette er offentlig støtte som ikke trenger meldes til ESA. En viktig endring er at maksimalt beløp som kan utbetales i bagatellmessig støtte øker fra 200 000 til 300 000 euro. Det betyr for eksempel at kommuner kan gi større tilskudd til lokale bedrifter uten at ESA må involveres.
Ny saksbehandlingsløsning hos Brønnøysundregistrene gjør at over halvparten av nye registreringer kan behandles automatisk. Der saksgangen tidligere kunne ta opptil en uke, løser du det nå selv, uten involvering fra en saksbehandler.
Norges offisielle opphavsmerke, Made in Norway, for markedsføring av produkter og løsninger med opphav i Norge er lansert. Nå kan du sikre deg rettigheter til bruk, og bli en del av det norske eksportlandslaget.
Den første stortingsmeldingen om gründere og oppstartsbedrifter inneholder over 50 tiltak for at Norge skal være et av verdens beste land å starte og drive virksomhet i.
Stadig flere i Europa tar jobb via digitale plattformer som Foodora, Wolt eller Uber. Minst 28 millioner jobber nå på denne måten, men i Norge er det usikkert hvor mange det gjelder. Samtidig er det store forskjeller i kunnskapen om rettigheter blant plattformarbeidere.
Det blir no enklare å marknadsføre varer med kort haldbarheit og dermed redusere matsvinn.
Norge i omstilling, holder det med 21. plass i verden?
Fra regnskapsåret 2024 gjelder krav om bærekraftsrapportering for de største noterte foretakene, mens om lag 3 000 flere foretak enn i dag kan benytte forenklede krav for små foretak i regnskapskapsloven. Finansdepartementet har også fastsatt overgangsregler som gir trinnvis innføring av krav om bærekraftsrapportering de nærmeste årene.
I statsbudsjettet for 2025 gjer regjeringa framlegg om å forsterke innsatsen for oppstartsbedrifter i heile landet med ytterlegare 52 millionar kroner.
Regjeringa har store ambisjonar for norsk reiseliv framover. For å auke verdiskapinga og utvikle eit meir berekraftig reiseliv styrkjer regjeringa løyvinga til Innovasjon Noreg sitt reiselivsarbeid med 10 millionar kroner.
Regjeringa foreslår å auke CO2-kompensasjonsordninga for fiskeflåten med 153,6 mill. kroner til 500,4 mill. kroner.
Regjeringa foreslår å løyve 40 millionar kroner årleg til norsk deltaking i EU si satsing på halvleiarar.
I statsbudsjettet for 2025 vil regjeringa føra vidare Grøn plattform og leggja til rette for ei utlysing på 823,5 millionar kroner til nye, treårige prosjekt i perioden 2025-2027.
Regjeringen trapper opp kampen mot økonomisk kriminalitet. Et av grepene i statsbudsjettet er å etablere en ny enhet i Finanstilsynet. Den nye enheten skal blant annet styrke innsatsen mot de profesjonelle aktørene som hjelper kriminelle.
Regjeringa foreslår i statsbudsjettet for 2025 enkelte særskilde tiltak i Nord-Noreg, og Finnmark spesielt, som følgje av kvotenedgang og utfordringar i fiskeria.
Regjeringa aukar budsjettet til Arbeidstilsynet i kampen mot useriøsitet, sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.
Regjeringa styrkjer innsatsen for å få fleire inn i arbeidslivet. Det skjer gjennom auka satsing på arbeidsmarknadstiltak og nye tilbod til unge. Målet er å få fleire i jobb og færre på trygd.
Regjeringen foreslår å videreføre kontraktsunntaket for standard fastprisavtaler for strøm, uten tidsbegrensning. Dette er et tiltak som legger til rette for fastprisavtaler og gir økt forutsigbarhet for næringslivet.
Norge har alle forutsetninger for å bli verdens mest digitaliserte land. Nå kommer taktskiftet i digitaliseringen av Norge. Det betyr en enklere og tryggere hverdag for folk, et mer konkurransedyktig næringsliv og en mer moderne offentlig sektor, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
Innovasjonsprisen blir tildelt ein person eller ei verksemd, privat eller offentleg, som har skapt innovasjon gjennom strategisk bruk av forsking. Vi leitar etter kandidatar som er med på å flytte grenser for kva som er mogleg innanfor eit fagfelt. Vinnaren mottar heder og ære og ein halv million kroner. Kjenner du nokon som bør få prisen? Kanskje deg sjølv?
Bygg- og anleggsbransjen taper rundt to millioner dagsverk i året på grunn av sykefravær. Bransjen har et stort potensial til å forebygge mye av dette sykefraværet.
Bortfall av domenenavn kan få konsekvenser for kommunikasjon internt i virksomheter, kommunikasjon med andre virksomheter og kommunikasjon med publikum og offentligheten.
Nå kan bedrifter kontakte Innovasjon Norge om lån gjennom den nye ordningen Grønn industrifinansiering. Regjeringen stiller inntil fem milliarder kroner tilgjengelig for å realisere store, industrielle prosjekter.
Nå kan du gi innspill til ekspertgruppen regjeringen har satt ned for å utrede virkemidler som kan fremme en mer sirkulær økonomi.
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna har fått rapporten frå utvalet for styrkt vern mot natt- og åleinearbeid for arbeidstakarar i varehandelen. Utvalet meiner arbeidsgivarar må gjera strengare vurderingar av behovet for nattarbeid, og ser med bekymring på utviklinga i netthandel.
Nå kan bedrifter kontakte Innovasjon Norge om lån gjennom den nye ordningen Grønn industrifinansiering. Regjeringen stiller inntil fem milliarder kroner tilgjengelig for å realisere store, industrielle prosjekter.
Forskingsrådet gir støtte til 49 doktorgrader i norske bedrifter. Målet er å auke konkurransekrafta, kompetansen og kapasiteten i norsk næringsliv. Svært mange av prosjekta handlar om utvikling av kunstig intelligens. Andre handlar om kartlegging av sårbar natur i arktiske område og rehabiliteringstiltak i spesialisthelsetenesta.
Regjeringen har et klart mål om å utvikle industrien i Norge. Nå ber næringsministeren om innspill til en ny industrimelding.
Regjeringen har sendt på høring et forslag som gir kommunene mulighet til å stille klimakrav for å begrense klimagassutslipp fra bygge- og anleggsplasser. Det vil være opp til kommunene å utforme og vedta de lokale klimakravene innenfor rammene satt i hjemmelen.
Forskningsrådet åpner nå for at bedrifter som har et lovende FoU-prosjekt innenfor temaområdene "industri og tjenestenæringer", kan sende inn søknaden fra 15. august til 20. desember 2024. Temaområdene "energi og transport" og "mat og bioressurser" har søknadsfrist 16. oktober.
De useriøse virksomhetene er målgruppen når regjeringen vil gi Arbeidstilsynet sterkere virkemidler. Nå sendes forslagene på høring.
Brønnøysundregistrene tar et viktig steg i kampen mot økonomisk kriminalitet. Med lanseringen av et nytt register over reelle rettighetshavere i oktober, intensiveres innsatsen for å bekjempe lovbrudd som hvitvasking og svindel. Dette nye registeret er spesielt viktig for dem som jobber med å forebygge økonomisk kriminalitet og arbeidslivskriminalitet, da det vil gi bedre innsikt i hvem som faktisk står bak selskapene.
I Statsråd 25.06.24 ble det innført krav om sentraltilknytning for alle som har drosjeløyve, og om sentralløyve for de som ønsker å drive drosjesentral. De nye reglene trer i kraft 1. september 2024 og er endringer i yrkestransportloven.
Den nye loven skal bidra til at produkter kan vare lengre, kunne repareres lettere og skape mindre avfall. Loven trer i kraft 1. juli.
Webseminaret er for alle som søkjer SkatteFUNN, både dei som har gjort det før og dei som er nye.
Stortinget har vedtatt regjeringens forslag til endringer i brukthandellova. Fra 1. juli blir det enklere for norsk næringsliv å selge brukte varer.
Innovasjon Norge tilbyr ulike kurs innenfor blant annet finansiering, markedsføring, eksportmarkeder og forretningsutvikling.
Undersøkelser tyder på at så mange som 600 000 nordmenn ikke er digitale, av ulike årsaker. Regjeringen mener disse gruppene må ha samme mulighet til å betale som alle andre, og har derfor sørget for at retten til å betale med kontanter styrkes.
Arbeidstilsynet forsterker innsatsen for å kontrollere om virksomheter bruker bedriftshelsetjenesten i det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet. Derfor vil virksomheter i flere utvalgte bransjer nå få kontroller.
Patentstyret sammen med Helsedirektoratet har samarbeidet om en digital verktøykasse. Verktøykassen inneholder sjekklister og videoer om hvordan immaterielle verdier og rettigheter som patent, varemerke og design kan ivaretas i offentlige anskaffelser. Verktøyet er gratis tilgjengelig.
71 600 personer nå registrert som helt ledige eller arbeidssøkere på tiltak hos NAV. Det er 2500 flere enn i april, justert normale sesongvariasjoner, og tilsvarer 2,4 prosent av arbeidsstyrken.
Hvert år havner omtrent halvparten av brukte tekstiler i søpla. Nå må alle kommuner og bedrifter samle inn tekstilavfall, slik at dette ikke havner i restavfallet.
Næringsministeren foreslår nye regler om innsyn i aksjeeierboken, aksjeeierregisteret og hvem som eier forvalterregistrerte aksjer. I tillegg foreslår næringsministeren at selskaper med forvalterregistrerte aksjer skal offentliggjøre en oversikt over eierne av disse aksjene én gang i året.
Fra 1. juli skal flere opplysninger enn tidligere inn i arbeidsavtaler. Avtalene skal også være på plass tidligere enn før. Endringene skal bidra til tydeligere og mer forutsigbare arbeidsvilkår.
Innovasjonsprosjekt i næringslivet (IP-N) er ei støtteordning for bedrifter som skal gjennomføre innovasjonsprosjekt med høg grad av forskings- og utviklingsinnhald. Prosjekta skal bidra til verdiskaping gjennom utvikling av nye produkt, prosessar eller tenester i breidda av norsk næringsliv.
Med jamne mellomrom mottek privatpersonar og firma i Noreg falske eller misvisande tilbod eller fakturaer frå inn- og utlandet knytte til sine varemerke og patent.
1. juni blir krava som blir stilte til innkvarteringa som arbeidsgivarar tilbyr arbeidstakarar, forskriftsfesta. Målet er å forhindre uforsvarlege og uverdige buforhold.
Regjeringen foreslår å avskaffe brukthandellova for de fleste varer. Fra 1. juli vil brukte klær, sportsutstyr og elektronikk ikke lenger være omfattet.
Finansdepartementet har i dag lagt frem forslag om at flere foretak skal kunne følge forenklingene for små foretak i regnskapsloven. Det omfatter blant annet unntak fra plikt til å utarbeide årsberetning og forenklede krav til noteopplysninger.
Finansdepartementet har i dag fremmet forslag til nye lovregler om bærekraftsrapportering fra selskaper. I tråd med felleseuropeiske regler foreslås det krav om sammenlignbar, pålitelig og lett tilgjengelig beslutningsrelevant informasjon om bærekraftsrisikoene selskaper er eksponert for, og om hvordan selskapene påvirker mennesker og miljø.
Vi jobber med å utvikle en helt ny løsning for veiledningstjenesten Starte og drive bedrift her på Altinn.no, og nå vil vi invitere deg til å være med på å gjøre den enda bedre!
I år vil enda flere serveringssteder enn i fjor få tilsyn fra Arbeidstilsynet. Arbeidstilsynet undersøker at arbeidstakere har anstendige lønns- og arbeidsvilkår.
Patentstyret har utviklet en test som kan hjelpe deg i riktig retning.
En nasjonal merkeordning for bærekraftige norske produkter og løsninger ble lansert av Næringsminister Jan Christian Vestre 15. januar.
Det er innført nye språk- og informasjonskrav på norske bygge- og anleggsplasser. Formålet er å hindre at kommunikasjonsproblemer skal utgjøre en sikkerhetsrisiko.
Her finner du innsikt og kompetanse som kan hjelpe din bedrift til å lykkes med omstilling, vekst og eksport.
Fra 1. juli 2023 gjøres det viktige regelendringer på Finansdepartementets ansvarsområde. Her er en oversikt over endringene.
Digitaliseringsdirektivet skal gjøre det enklere å stifte og registrere selskaper på tvers av landegrenser i EØS. I tillegg foreslår regjeringen å balansere kostnadsfordelingen for bruk av Brønnøysundregistrenes tjenester bedre, og fjerne krav om statsborgerskap for tillitsverv i selskaper.
Fra 1. juli fjernes kravene til statsborgerskap for daglige ledere, styremedlemmer eller medlemmer av bedriftsforsamlingen som er bosatt utenfor Norge.
Finansdepartementet utsetter Register over reelle rettighetshavere, på grunn av en EU-dom som setter begrensninger for allmenhetens innsyn i data.
Er logoen din original? Nå kan du enkelt sjekke i søketjenesten til Patentstyret om noen har registrert en logo som ligner på din.
Næringsministeren foreslår endringer i reglene for enkeltpersonforetak og Norskregistrert Utenlandsk Foretak (NUF). Forslagene vil blant annet gjøre det enklere å registrere enkeltpersonforetak og skal gjøre det enklere for kunder og leverandører å vite hva slags selskap det er. Forslaget legger også til rette for deling av data som myndighetene allerede har samlet inn.
Mange som starter enkeltpersonforetak havner i økonomisk gjeld. Starte og drive bedrift har utarbeidet et digitalt motsvar til denne utfordringen. Dette er Oppstartsveilederen.
Regjeringen vil at heltid skal være hovedregelen i arbeidslivet, og legger frem flere lovforslag for å styrke retten til heltidsstillinger.
Bruk av hjemmekontor har økt de seneste årene. Mange forhold rundt dette må løses i samarbeid mellom partene på arbeidsplassen. – Det er imidlertid behov for noen justeringer for å tilpasse regelverket mer til et moderne arbeidsliv, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.
Fra 1. juli 2022 må alle virksomheter som tilbyr tjenester innen bilpleie, hjulskift og hjullagring, søke om godkjenning fra Arbeidstilsynet. Hensikten med ordningen er å forhindre useriøse arbeidsforhold, brudd på arbeidsmiljøloven og svart arbeid.
Få varsel om viktige nyheiter frå Altinn på e-post. Registrer deg her: