Fast eller midlertidig ansettelse

Hovedregelen i arbeidsmiljøloven er at arbeidstakere skal ansettes fast. Under visse vilkår og i visse situasjoner er det likevel mulig å ansette midlertidig eller benytte innleid arbeidskraft.


Fast ansettelse er hovedregelen

Med fast ansettelse menes at ansettelsen er løpende og uten tidsbegrensning. Arbeidstakeren sikres forutsigbarhet i form av reelt stillingsomfang, og at reglene om opphør av arbeidsforhold gjelder. Arbeidsavtalen skal spesifisere hvor mye arbeidstaker skal arbeide, for eksempel ved å angi stillingsprosent). hvor mye arbeidstaker skal arbeide (for eksempel ved angivelse av stillingsprosent).

Oversikt over mulighetene for fast ansettelse/midlertidig ansettelse/innleie

Type tilknytning Hovedtrekk Hjemmel
Fast ansettelse Hovedregelen Arbeidsmiljøloven § 14-9
Midlertidig ansettelse Avtale om midlertidig ansettelse kan inngås: Arbeidsmiljøloven § 14-9 a-e
- a) når arbeidet er av midlertidig karakter -
- b) for arbeid i stedet for en annen eller andre (vikariat) -
- c) for praksisarbeid -
- d) med deltaker i arbeidsmarkedstiltak i regi av NAV -
- e) med idrettsutøvere, idrettstrenere, dommere og andre ledere innen den organiserte idretten -
Innleie av arbeidstakere fra bemanningsforetak Som hovedregel tillatt i samme utstrekning som det kan avtales midlertidig ansettelse etter bokstav b-e over. Arbeidsmiljøloven § 14-12
Innleie av arbeidstakere fra andre foretak Tillatt på visse vilkår når den innleide arbeidstaker er fast ansatt hos utleier. Arbeidsmiljøloven § 14-13
Bruk av selvstendige konsulenter Kan grense mot innleie/ansettelse. Må gjøres konkret vurdering. Arbeidsmiljøloven § 14-13 og Folketrygdloven § 1-10

Når er midlertidig ansettelse lov?

Midlertidig ansettelse må være nødvendig og basert på et midlertidig behov. Ansettelsen må ikke være for langvarig. Både forskjeller i arbeidets art, som skiller seg fra det ordinære, eller betydelige variasjoner i arbeidsmengde, kan gi grunnlag for midlertidig ansettelse. Grunnlaget for den midlertidige ansettelsen skal tydelig fremgå av arbeidsavtalen.

Eksempel på tilfeller som kan gi grunnlag for midlertidig ansettelse fordi arbeidet er av midlertidig karakter:

  • kortvarige topper i arbeidsmengden
  • midlertidig ansettelse i påvente av søkere med særlige formelle kvalifikasjoner som kreves for stillingen
  • sesongsvingninger

Arbeidstilsynet om midlertidig ansettelse

Krav på fast stilling etter langvarig midlertidig ansettelse

En midlertidig ansatt arbeidstaker har krav på fast stilling etter mer enn tre års ansettelse. Et arbeidsforhold kan anses som sammenhengende selv om det mindre avbrudd mellom flere midlertidige ansettelsesforhold. For midlertidige ansettelser inngått før 1. januar 2024, begrunnet i at arbeidet er av midlertidig karakter, har arbeidstaker krav på fast ansettelse dersom arbeidsforholdet varer lenger enn fire år. 

Arbeidstilsynet om hvor lenge en midlertidig ansettelse kan vare

Ekstrahjelp (tilkallingsvikarer)

Ved bruk av ekstrahjelp/tilkallingsvikarer/tilkallingshjelp må man ha en avtale i bunn. Tilkallingsvikarer er midlertidig ansatt for hvert enkelt oppdrag. Det er kun tillatt å benytte tilkallingshjelp i den grad behovet omfattes av reglene for midlertidig ansettelse. I utgangspunktet kan denne typen avtaler brukes for å ta håndtere topper i arbeidsbelastningen.

Rett til fast ansettelse ved brudd på reglene

Ved brudd på reglene om midlertidig ansettelse, skal retten normalt fastslå at arbeidstakeren har et fast arbeidsforhold dersom arbeidstaker krever dette. Arbeidstakeren kan også kreve erstatning fra arbeidsgiver.

Drøfting av bruken av midlertidig ansettelse

Som arbeidsgiver skal du minst en gang i året drøfte bruken av midlertidig ansettelse, innleid arbeidskraft og praktiseringen av kravet om likebehandling med de tillitsvalgte. Både grunnlaget, omfanget og konsekvensene for arbeidsmiljøet skal være tema.

Tvister om utvidet stilling eller fortrinnsrett for deltidsansatte kan bringes inn for tvisteløsningsnemnda.

Tvisteløsningsnemda

Innleie av arbeidstakere

Hovedregelen i arbeidsmiljøloven er at arbeidstakere skal ansettes fast i virksomheten de jobber i. Under visse vilkår og i spesifikke situasjoner er det likevel mulig å benytte innleid arbeidskraft.

Innleie av arbeidskraft

Kontakt og hjelp: 

Arbeidstilsynet

Åpne kontaktskjema