Virksomhetssertifikat

Virksomhetssertifikat er en innloggingsmetode som er knyttet til organisasjonsnummer, og som først og fremst er beregnet for større virksomheter. Innlogging med virksomhetssertifikat krever at det er installert et sertifikat i nettleseren din. Videre må virksomhetsbruker opprettes og det må tildeles roller.

Trinn 1: Installer virksomhetssertifikatet på din datamaskin

Hvordan dette gjøres, kan leverandør av sertifikatet være behjelpelig med (Commfides  eller Buypass). Innlogging med virksomhetssertifikat kan kun benyttes på maskinenhet som har fått sertifikatet installert.

Trinn 2: Opprett en virksomhetsbruker på Altinn.no
Kan gjøres på to måter, enten ved innlogging eller under Profil.

Velg Logg inn → Gå videre til flere innloggingsmetoder → Innlogging med virksomhetssertifikat → Velg sertifikat og Lag ny bruker.

Personer med rollen Tilgangsstyring på virksomheten vil kunne registrere og administrere brukere med virksomhetssertifikat under Profil → Avanserte innstillinger. For å registrere ny bruker må du først laste opp et sertifikat. Du trenger da en cer-fil. Har du ikke fått den fra din sertifikatleverandør, kan du lage den selv ved å eksportere sertifikatet fra nettleserinnstillingene (sertifikatet må da være installert på PCen).

  • I Google Chrome gjøres dette i Innstillinger → Personvern og sikkerhet → Sikkerhet → Administrer sertifikater
  • I Microsoft Edge gjøres dette i Personvern, søk og tjenester → Sikkerhet → Administrer sertifikater.

Velg sertifikatet og knappen eksporter. Bruk standardvalgene i veiviseren til du kommer til filnavn og lagre et sted der du finner igjen filen.

Trinn 3: Virksomhetsbruker får delegert roller
Når virksomhetsbrukeren er opprettet, kan daglig leder/styreleder eller annen person med delegeringsrettighet for virksomheten, delegere roller og rettigheter til virksomhetsbrukeren(e).

Roller delegeres til brukernavn fra menyen ProfilAndre med rettigheter til virksomheten.


Åpne kontaktskjema