Alle som vil søke eller melde om nytt vannforsyningssystem og/eller endringer som gjelder eksisterende vannforsyningssystemer skal benytte skjemaet.

Start tjeneste

Om denne tjenesten

Planlegger dere å bygge eller å gjøre større endringer av et vannforsyningssystem som produserer minst 10 kubikkmeter drikkevann per døgn, må planene godkjennes av Mattilsynet. Det kalles plangodkjenning.
Hvis dere skal forsyne en eller flere sårbare abonnenter, må dere søke uavhengig av mengden dere skal produsere.
For etablering av et nytt vannforsyningssystem bruker dere skjemaet «Vannforsyningssystem – plangodkjenning eller registrering». For endringer bruker dere skjemaet «Vannforsyningssystem - Endre informasjon om eksisterende». Hvis endringene har betydning for produksjonen av tilstrekkelige mengder helsemessig trygt drikkevann blir endringen behandlet som en plangodkjenningssøknad av Mattilsynet.

Vannforsyningssystem som er dimensjonert til å produsere under 10 kubikkmeter drikkevann per døgn og som forsyner to husstander/hytter/abonnenter eller flere - skal registreres. Her bruker dere skjemaet «Registrere små vannforsyningssystem».

For å ha tilgang til tjenesten må du ha rollen Primærnæring og næringsmidler, eller tilgang via lokal rolle eller enkeltrettighet.

Tjenesten krever innlogging med ID-porten (sikkerhetsnivå 3 eller høyere).

Tjenesten krever at du rapporterer på underenhet til juridisk person (bedriftsnummer). Underenhet får du frem ved å hake av i boksen for "Vis også underenhet (bedrift)" på siden for valg av virksomhet det skal rapporteres for.

Krav til vedlegg for søknad og plangodkjenning:

Dokumenter som beskriver internkontroll, farekartlegging og farehåndtering, beredskapsplan, prøvetakingsplan, tegninger og øvrige rutinebeskrivelser kan lastes opp under punktet «Registrer vedlegg» i søknadsskjemaet – eksempler på vedlegg vises her:
- Kart over kilde, med inntegnet nedslagsfelt og tilsigsområde, og plassering av inntakspunkt.
- Analysesvar på uttatte råvannsprøver.
- Kart med plassering av bygninger med innretninger og utstyr, beskrivelse av vannstrømmen.
- Tegninger av vannbehandlingsanlegg med prosessbeskrivelse og flytskjema, prøvetakingspunkter.
- Nødvendig dokumentasjon som viser at vannforsyningssystemet vil bli drevet i
samsvar med denne forskriften (se veilederen til Drikkevannsforskriftens § 18).
- Utkast til internkontroll.

Gebyr:

Denne tjenesten er regnet som en særskilt ytelse og omfattes av gebyrplikt, jf. forskrift 13.2.2004 nr. 406 om betaling av gebyrer for særskilte ytelser fra Mattilsynet.
Gebyrstørrelse er variabel i henhold til faktisk ressursbruk for de gebyrer som er fastsatt i vedlegg 1 kapittel 2 og hjemlet i § 5. For melding om mindre endringer for aktiviteter som alt har godkjenning kan gebyr falle helt bort. Gebyrplikten gjelder selv om du får avslag på en søknad eller om søknadsbehandlingen blir avbrutt. For hver faktura påløper et administrasjonsgebyr.
For å oppnå effektiv søknadsbehandling, må den oversendte søknaden kunne gi oss de opplysningene vi trenger for å vurdere om vannforsyningen, og driften av denne, kan etterleve forskriftens krav. For å oppnå dette må nødvendig dokumentasjon vedlegges søknaden.

Saksbehandlingstid:

Mattilsynet skal forberede og avgjøre saken uten ugrunnet opphold. I saker som gjelder enkeltvedtak, skal det gis foreløpig svar dersom en henvendelse ikke kan besvares i løpet av en måned etter at den er mottatt.

Klagerett:

Du kan klage på enkeltvedtak. Du må begrunne klagen, skrive under og sende den til oss innen tre uker etter at du har mottatt brevet om vedtaket. Reglene om klage står i forvaltningsloven §§ 28-29.

Trenger du hjelp?

Mattilsynet svarer på spørsmål knyttet til utfylling av skjemaet:
postmottak@mattilsynet.no
tlf: 22 40 00 00

Åpne kontaktskjema