EU-millioner til norske ideer åpner døren til det europeiske markedet

Gjennom EU-finansierte prosjekter får norske bedrifter tilgang til et enormt nettverk, verdifull kompetanse og finansiell støtte til å utvikle nye løsninger.


Europa er ikke bare Norges nærmeste nabo – det er også vårt viktigste marked. Hele 70 prosent av norsk eksport går til Europa, og EU-samarbeid åpner dører for norske bedrifter som ønsker vekst, innovasjon og internasjonalisering.

– EU er et attraktivt mulighetsrom for norsk næringsliv. Her kan bedrifter skaffe seg nettverk, markedsadgang og kompetanse, samtidig som de får finansiell støtte til å utvikle forretningen og løsningene sine, Eva Langslet, leder for EU-programmer i Innovasjon Norge. 

Millioner til klimavennlig skipsfart

Ett eksempel på norsk suksess er Maritime CleanTech. Med norsk maritim industri i verdensklasse har de posisjonert seg som en sentral aktør i EUs grønne omstilling.

Nylig sikret de 90 millioner kroner i støtte fra EU til STEESMAT-prosjektet, som utvikler banebrytende kraftsystemer for morgendagens utslippsfrie skip. Den innovative teknologien kan potensielt kutte skipenes utslipp med opptil 40 prosent.

– Vi jobber for å nå et overordnet mål for Norge: Vi skal være en grønn, maritim stormakt. Bare de siste årene har Maritime CleanTech hentet over 1,5 milliarder kroner til risikoavlastning og grønn maritim utvikling gjennom EU-prosjekter, forteller Ada M. Jakobsen, administrerende direktør i Maritime CleanTech.

STEESMAT-prosjektet er en del av Horisont Europa, som er verdens største forsknings- og innovasjonsprogram med et budsjett på hele 95,5 milliarder euro.

Muligheter i hele Europa – og utenfor

Det er imidlertid ikke bare finansieringen som er attraktiv for norske bedrifter. For mange gir deltakelsen langt større verdier på andre områder.

Dette er også erfaringen til Cobuilder, som jobber med standardisering og digitalisering i byggenæringen. I likhet med et annet norsk selskap, Kezzler, deltar Cobuilder i CIRPASS-2-prosjektet.

Der utvikler de digitale produktpass (DPP) som vil revolusjonere måten vi sporer produkter på – en viktig brikke i EUs grønne skifte, for å kunne dokumentere produkters bærekraft og bidra til sirkulærøkonomi.

– Når vi deltar i prosjekter som CIRPASS-2, åpner det opp muligheter i hele Europa og utenfor. Vi har for eksempel blitt kontaktet av canadiske aktører som nå ønsker å handle mer med Europa, Lars Christian Fredenlund, administrerende direktør i Cobuilder.

– Gjennom slike EU-prosjekter får man ikke bare finansiering, men også tilgang til et stort og viktig nettverk som kan skape samarbeid langt utover prosjektets levetid, sier han.

Slik kan vi hjelpe

Innovasjon Norge spiller en nøkkelrolle i å hjelpe norske bedrifter med å ta del i europeiske prosjekter og muligheter.

– Vi hjelper bedriftene med å finne konkrete utlysninger i arbeidsprogrammene og kobler dem med relevante partnere og konsortier. For mange handler det om å finne riktig utlysning, og å bli koblet med riktige samarbeidspartnere, Langslet.

Våre kontorer i hele Europa kan bistå med praktisk hjelp og markedstilgang. For flere klynger, inkludert Maritime CleanTech, kan vi finansiere dedikerte EU-rådgivere som jobber utelukkende med EU-utlysninger.

– Det er mange som ikke kjenner til mulighetene som ligger i EU-samarbeid. Det vi ser er at bedrifter som starter med EU-prosjekter sjelden slutter med det, fordi alle får så mye merverdi, sier Langslet.

Innovasjon Norge om EU-millioner til norske ideer

Åpne kontaktskjema