Altinn blir misbrukt i svindelforsøk

Har du mottatt SMS eller e-post fra Altinn med lenke? Dette er forsøk på svindel, ikke klikk på lenken eller svar på meldingen. Vi sender aldri ut SMS eller e-post til deg med lenke, men vil be deg logge inn på Altinn.no.


Vi opplever daglig at brukere mottar meldinger på SMS eller e-post fra uærlige aktører som utgir seg for å være Altinn. Formålet er å lure til seg sensitiv informasjon eller penger fra deg.  

Når slike forsøk på svindel blir oppdaget av oss, vil vi iverksette nødvendige tiltak for å stoppe dette.  

Dette er eksempel på en falsk SMS:

Dette er eksempel på en falsk e-post:

Skjermbilde av falsk e-post fra Altinn.

Beskytt deg mot digital svindel

Det er alltid noen som prøver å svindle andre på nett, med e-post, tekstmeldinger eller over telefon. Det viktigste rådet for å unngå svindel er at du aldri må oppgi passord, koder og annen hemmelig informasjon, ikke engang til politiet eller banken. 

 

Tillit til digitale tjenester er avgjørende

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) og Økokrim etablerte høsten 2023 en nasjonal ekspertgruppe mot digital svindel. 

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung sier til Nkom det er viktig at folk har tillit til digitale tjenester. 

– Vi skal bygge Norge på nytt med digitalisering og da er vi avhengige av at folk har tillit til digitale tjenester. Vi må alle være trygge på at de digitale løsningene fungerer, er sikre og gjør livene våre bedre. Derfor setter vi inn tiltak når noe kan utfordre denne tilliten, som svindelforsøk over telefon. Nå foreslår vi å styrke retten til å sperre tilgang til nummer eller tjenester som driver med svindel, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung. 

 

Kontaktinformasjon

  • Pressetelefon: 400 33 199 (tar ikke imot SMS)
  • E-post: presse@digdir.no
  • Brukerstøtte: support@altinn.no (NB! Ikke send sensitive opplysninger om deg selv og din elektroniske ID på e-post).
  • Telefonnummer: (+47) 75 00 60 00
Open contact form