Skal du drive med ervervsmessig produksjon av svin eller fjørfe over en viss størrelse må du ha konsesjon fra Landbruksdirektoratet. Det skilles på om du skal ha husdyrkonsesjon for verpehøner eller kjøtt.
Alle som skal drive med produksjon av svin eller fjørfe ut over den fastsatte konsesjonsfrie grensen.
Husdyrkonsesjonsregelverket setter grenser for hvor stor produksjon av svin og fjørfe det er lov til å ha. Slaktegris, slaktekylling og kalkun er regulert som omsatte og slakta dyr, mens avlspurker og verpehøner er regulert som innsatte dyr.
Produksjon ut over et fastsatt antall dyr krever konsesjon. Konsesjonsgrensene finner du i forskrift om svine- og fjørfeproduksjonen, § 1.
Forskrift om regulering av svine- og fjørfeproduksjonen, §1 Konsesjonsgrenser
Søknad skal fremsettes på søknadsskjema fastsatt av Landbruksdirektoratet, og sendes kommunen. Kommunen forbereder saken og avgir innstilling til Statsforvalteren. Vedtak fattes av Statsforvalteren.
Landbruksdirektoratet er klageinstans.