Tillatelse til anlegg, drift og vedlikehold av planeringsfelt

Den som skal anlegge et planeringsfelt må sende den aktuelle kommune søknad i forbindelse med tillatelse til anlegg, drift og vedlikehold av planeringsfelt. Før planlegging av planering igangsettes skal det sendes forenklet søknad til kommunen. Kommunen avgjør på bakgrunn av den forenklede søknaden om den aktuelle planeringen krever tillatelse.

Om denne tjenesten

Alle som skal anlegge et planeringsfelt, eller drifte og vedlikeholde nye og eksisterende planeringsfelt.

Følgende dokumentasjon skal være vedlagt den forenklede søknaden:

Kart som viser hvilke områder som vil bli berørt av planeringen. Viktige natur/terrenginngrep, bekkelukkinger mv. skal avmerkes på kartet.

Ta kontakt med kommunen for informasjon om hvilke vedlegg som kreves ved søknad om tillatelse til anlegg, drift og vedlikehold av planeringsfelt.

Formålet med tillatelsen er å forebygge, begrense eller stanse forurensning/erosjon fra planeringsfelt.

Lov om vern mot forurensninger og om avfall (forureiningsloven)

Forskrift om begrensning av forurensning (forurensningsforskriften), kapittel 4

Tillatelse er nødvendig for forflytning av masse som berører et areal på minst 1.0 dekar. Dette gjelder både nyanlegg og eksisterende anlegg.

Generelt:

Planeringsfeltet skal være innrettet slik at det ikke oppstår forurensning, og at det er i samsvar med ”Tekniske retningslinjer for anlegg, drift og vedlikehold av planeringsfelt” fastsatt av Landbruksdepartementet. Statsforvalteren fører kontroll med at departementets bestemmelser overholdes, og kan gi pålegg om forebyggende, begrensende eller stansende tiltak.

Landbruksdirektoratet -Tekniske retningslinjer for anlegg, drift og vedlikehold av planeringsfelt

 

I tillegg til at tiltak med bakkeplanering er søknadspliktig etter forurensningsforskriften kan det være at tiltaket også er søknadspliktig etter andre lovverk.

Andre aktuelle lovverk som kan påvirke søknaden:

  • Tiltak med bakkeplanering medfører ofte terrengendringer, og dette kan være søknadspliktig etter plan- og bygningsloven. Det kan også være bestemmelser i kommuneplanen som gir begrensninger for hva slags tiltak som kan utføres.
  • Medfører tiltaket at dyrkede arealer tas i bruk til andre formål enn jordbruk, permanent eller midlertidig, må det også gis tillatelse til omdisponering etter jordloven.
  • Hvis bakkeplaneringen medfører nydyrking med opparbeiding av ny dyrket mark kan tiltaket være søknadspliktig etter nydyrkingsforskriften.

Hvilken kommune skal du søke i?

Åpne kontaktskjema