Godkjenning som skadedyrbekjemper

Alle som ønsker å jobbe med ervervsmessig skadedyrbekjempelse i Norge må ha godkjenning fra Helsedirektoratet. Godkjenning kan gis til enkeltpersoner som har gjennomført og bestått kurs arrangert av Helsedirektoratet og dokumentert nødvendig praksis. Søknad om godkjenning kan sendes inn etter at eksamen på kurset er bestått.

Helsedirektoratet, søknad om godkjenning som skadedyrbekjemper



Om denne tjenesten

Følgende dokumentasjon skal være vedlagt søknaden:

  • Dokumentasjon på utført praksis.
  • Praksis dokumenteres med 20 protokoller fra gnagerbekjempelser og 20 protokoller fra insektbekjempelser som søker har vært med på. Disse skal være signert av søker og veileder (for å være veileder må man være godkjent skadedyrbekjemper). Protokollene skal være fra de siste fem år. Praksisen skal være av minst én måneds varighet på hvert av områdene og den skal være variert.

Godkjenningen gjelder for 10 år. Godkjenningen gir ikke rett til å bruke gassingsprodukter klassifisert i farekategoriene: Acute Tox. 1, Acute Tox. 2, Acute Tox. 3, og merket med faresetningene «Dødelig ved innånding» eller «Giftig ved innånding».

Saksbehandlingstid:

Skadedyrforskriften § 4-1: For søknad om godkjenning som skadedyrbekjemper skal saksbehandlingsfrist som nevnt i tjenesteloven § 11 første ledd første punktum, være 30 dager. Tjenesteloven § 11 annet ledd om at tillatelse anses gitt når saksbehandlingsfristen er utløpt, gjelder ikke for godkjenning av skadedyrbekjempere.

Gebyr:

Det er ikke noe eget gebyr for søknadsbehandlingen. Man betaler en kursavgift når man melder seg på kurs (kurset er obligatorisk for de som ønsker å bli godkjent skadedyrbekjemper og kursavgiften dekker også bøker, kurslokaler, utstyr på kurs m.m.)

Klagerett:

Dette er beskrevet i merknadene til skadedyrforskriftens § 4-2: Avgjørelsen om godkjenning eller tilbakekalling av godkjenning, vil være et enkeltvedtak etter forvaltningsloven. Forvaltningsloven og etablerte forvaltningsrettslige saksbehandlingsprinsipper regulerer forvaltningen av denne ordningen. Parten vil ha adgang til å påklage vedtaket til Helse- og omsorgsdepartementet etter forvaltningslovens bestemmelser.

Merknader:

Før skjemaet sendes inn må Kurs for skadedyrbekjempere være gjennomført og bestått. Kurs arrangeres hver vår og høst og informasjon om kursene legges ut på Helsedirektoratets nettsider:

Det er knyttet gebyr for å delta på kursene i regi av Helsedirektoratet.

Helsedirektoratet, kurs for skadedyrbekjempere

Helsedirektoratet, krav for å bli godkjent skadedyrbekjemper

 

Kontaktinformasjon

Helsedirektoratet
Postboks 220, Skøyen,
0213 Oslo

Telefon: 47 47 20 20
E-post: postmottak@helsedir.no

Åpne kontaktskjema