Søknad om advokatbevilling, autorisasjon som advokatfullmektig og rettshjelpstillatelser

Tjenesten benyttes av de som skal søke om Advokatbevilling, autorisasjon som advokatfullmektig eller de som skal søke om tillatelse til å yte rettshjelp innenfor spesielle rettsområder.

Finn skjemaet på tilsynet.no

Om denne tjenesten

Søknad med vedlegg sendes til Tilsynsrådet for advokatvirksomhet.

Følgende dokumentasjon skal være vedlagt søknaden:

Søknad om advokatbevilling:

  • Vitnemål, master i rettsvitenskap eller juridisk embetseksamen - Sendes som lenke via Vitnemålsportalen med kode til post@tilsynet.no. Eventuelt må vitnemål sendes per post, og være bekreftet «rett kopi» av praktiserende advokat, domstol eller domstollignende organ, med sted, dato og signatur (fullt navn). Dersom du tidligere har vært registrert i Tilsynsrådets register, er det ikke nødvendig å sende inn vitnemålet på nytt.
  • Ordinær politiattest - Dersom attesten er mottatt i Digipost skal den videresendes via Digipost til Tilsynsrådet for advokatvirksomhet. Er den mottatt i e-Boks eller Altinn skal den sendes gjennom e-Boks eller Altinn til post@tilsynet.no. Dersom attesten er mottatt i posten, må den oversendes Tilsynsrådet i original. Politiattesten skal ikke være eldre enn tre måneder. Politiattest kan ettersendes. Informasjon om hvordan du søker om politiattest finner du på politiets internettsider.
  • Attester fra arbeidsgivere for de arbeidsforholdene som påberopes, jf. Justisdepartementets rundskriv G-25/97 pkt. 4.4. Attesten skal opplyse om stillingsprosenten, arbeidets karakter og varighet, samt om det har eller ikke har vært fravær utover en måned fra arbeidet, for eksempel permisjoner eller sykmeldinger, jf. Justisdepartementets rundskriv G-25/97 pkt. 4.1.1.
  • Vitnemål fra advokatkurset
  • Prosedyredokumentasjon, jf. Justisdepartementets rundskriv G-25/97 punkt 4.2. Kopier av dommer og rettsbøker skal innsendes i sin helhet. Hvis en sak har gått over til forliksforhandlinger, og det ikke fremgår tidspunkt for dette i rettsboken, må fullmektigen innhente en særskilt bekreftelse fra retten der tidspunktet er opplyst. Sensitivt innhold i dommer og rettsbøker kan vurderes sladdet før innsendelse. Saksnummer må alltid fremgå.

Søknad om autorisasjon av advokatfullmektig:

  • Vitnemål, master i rettsvitenskap eller juridisk embetseksamen - Sendes som lenke via Vitnemålsportalen med kode til post@tilsynet.no. Eventuelt må vitnemål sendes per post, og være bekreftet «rett kopi» av praktiserende advokat, domstol eller domstollignende organ, med sted, dato og signatur (fullt navn). Dersom vedkommende tidligere har vært registrert i Tilsynsrådets register, er det ikke nødvendig å sende inn vitnemålet på nytt.
  • Ordinær politiattest - Dersom attesten er mottatt i Digipost skal den videresendes via Digipost til Tilsynsrådet for advokatvirksomhet. Er den mottatt i e-Boks eller Altinn skal den sendes gjennom e-Boks eller Altinn til post@tilsynet.no. Dersom attesten er mottatt i posten, må den oversendes Tilsynsrådet i original. Politiattesten skal ikke være eldre enn tre måneder. Politiattest kan ettersendes. Informasjon om hvordan man søker om politiattest finner du på politiets nettsider.

Søknad om tillatelse til å utøve rettshjelp for personer som har tilfredsstillende utdannelse innen spesielle rettsområder, jf. domstolloven § 218 annet ledd nr. 3

Sendes som lenke via Vitnemålsportalen med kode til post@tilsynet.no. Eventuelt må vitnemål sendes per post og være bekreftet med «rett kopi» av praktiserende advokat, domstol eller domstollignende organ, med sted, dato og signatur (fullt navn). Dersom du tidligere har vært registrert i Tilsynsrådets register, er det ikke nødvendig å sende inn vitnemålet på nytt.

Ordinær politiattest- Dersom attesten er mottatt i Digipost skal den videresendes via Digipost til Tilsynsrådet for advokatvirksomhet. Er den mottatt i e-Boks eller Altinn skal den sendes gjennom e-Boks eller Altinn til post@tilsynet.no. Dersom attesten er mottatt i posten, må den oversendes Tilsynsrådet i original. Politiattesten skal ikke være eldre enn tre månder. Politiattest kan ettersendes. Informasjon om hvordan du skal om politiattest finner du på politiets nettsider.

I tillegg til å gi bevilling/tillatelser/autorisasjoner til norske statsborgere gis det i tråd med EØS-avtalen og annet regelverk bevilling/tillatelser/autorisasjoner til advokater og jurister fra EØS-land. Tilsynsrådet for advokatvirksomhet administrerer også tillatelser til advokater utenfor EØS-området.

Kriterier/vilkår:

For søknad om advokatbevilling og autorisasjon som advokatfullmektig kreves juridisk embetseksamen eller mastergrad i rettsvitenskap. For søknad om tillatelse til å yte rettshjelp innenfor spesielle rettsområder kreves tilfredsstillende utdannelse innenfor omsøkte rettsområdet. For å utøve rettshjelpvirksomhet i Norge må man ha eller være i en virksomhet som er etablert i Norge.

Tilleggskrav for advokatselskap:

Krav i lov 13. august 1915 nr. 5 om domstolene (domstolsloven) § 231 annet ledd om at bare personer som utøver en vesentlig del av sin yrkesaktivitet i selskapets tjeneste, kan inneha eierandeler eller styreverv i advokatselskaper.

Krav i lov 13. august 1915 nr. 5 om domstolene (domstolsloven) § 231 fjerde ledd om at et advokatselskap, i tillegg til advokatvirksomhet bare kan drive virksomhet som har naturlig tilknytning til advokatvirksomheten.

Merknader:

Egne regler gjelder for personer med utdannelse/tillatelser fra utlandet.

Har du utdanning eller yrkeskvalifikasjon fra utlandet og ønsker å utøve yrket ditt i Norge finner du mer informasjon her.

Det gjelder egne krav til oppstart og drift av virksomhet. Mer informasjon finner du på nettstedet til Tilsynsrådets for advokatviksomhet.

Saksbehandlingsfrister:

Tilsynsrådet for advokatvirksomhet skal bekrefte mottak av søknaden din innen en måned etter at den er mottatt, og opplyse om eventuelle manglende dokumenter eller mangler ved søknaden.

Tilsynsrådet for advokatvirksomhet skal ha ferdigbehandlet søknaden innen fire måneder etter at søknaden var komplett, se advokatforskriften § 4-2 andre ledd.

Gebyr:

Ingen gebyr for søknad eller saksbehandling.

Når melding om start av virksomhet er mottatt av Tilsynsrådet, vil advokaten motta informasjon om hva som må ordnes før virksomheten kan starte. Giro for betaling av bidrag til Tilsynsrådet og Disiplinærnemnden vil samtidig bli utsendt. I 2023 var samlet bidrag kr 4 600. Man blir først registrert som praktiserende advokat når bidrag er betalt, sikkerhet er stillet og at det er avklart om advokaten skal være regnskapspliktig eller søknad om fritak fra revisjonsplikten er mottatt og akseptert av Tilsynsrådet.

Gebyr for egnethetsprøve (for utenlandske advokater som vil søke om norsk advokatbevilling): 12.000 kr.

Klage på vedtak:

Dersom Tilsynsrådet for advokatvirksomhet har avslått en søknad kan vedtaket påklages til Advokatbevillingsnemnden, se domstolloven§ 225 fjerde ledd. Reglene i forvaltningsloven kapittel VI gjelder for klagebehandlingen, jf. domstolloven § 225 åttende ledd.

Kontaktinformasjon:

Advokattilsynet
Postboks 720 Sentrum,
0106 Oslo

E-post: post@tilsynet.no
Telefon: 22 00 75 00

Besøksadresse: Rådhusgaten 23, 3. etasje

Åpne kontaktskjema