Har du utdanning eller yrkeskvalifikasjon fra utlandet og ønsker å utøve yrket ditt i Norge, må du som regel ha godkjenning eller autorisasjon. Her finner du informasjon om dokumentasjonskrav, søknadsprosess og regelverk. Godkjenningsmyndigheten vil vurdere om du oppfyller kravene til å utøve yrket og bruke yrkestittelen i Norge. Ønsker du å etablere deg i Norge og jobbe fast innenfor ditt yrke, gjelder reglene for etablering under. Om du derimot ønsker å jobbe i en kortere periode i Norge innenfor ditt yrke, gjelder reglene for midlertidig tjenesteytelse.
For å benytte søknadsskjemaet kreves det innlogging i Altinn. Hvis du ikke har et norsk ID-nummer kan du lage en egenregistrert brukerkonto. Registreringsprosedyren finner du her.
Finn skjemaet på tolkeregisteret.noSøknaden kan kun sendes inn av yrkesutøver/enkeltpersoner med yrkeskvalifikasjoner i tolking der norsk inngår som et av tolkespråkene til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).
Etablering:
Hvis du ønsker å etablere deg eller jobbe fast i Norge innenfor ditt yrke, må du søke om godkjenning/autorisasjon hos ansvarlig godkjenningsmyndighet før du kan utøve dette yrket i Norge.
Midlertidig tjenesteytelse:
Du kan jobbe midlertidig i dette yrket hvis du allerede er lovlig etablert i et EØS-land eller Sveits og kan utøve det samme yrket i hjemlandet ditt. Du behøver ikke å sende forhåndsmelding til ansvarlig myndighet for å kunne jobbe midlertidig i dette yrket i Norge.
Alle kopier av dokumenter som sendes inn må være bekreftet av offentlig tjenestemann ved påskrift "Rett kopi/Kopien er i overensstemmelse med originalen", underskrevet av tjenestemannen og stemplet med offentlig stempel. Hvis ett eller flere av disse dokumentene ikke er vedlagt eller er mangelfulle, vil vi ikke behandle søknaden før tolken har ordnet med manglene. Sender tolken inn dokumentasjon fra et land utenfor EU/EØS, må dokumentasjonen være påført apostillestemepel dersom landet som har utstedt dokumentasjonen er medlem av apostillekonvensjonen.
Hvis utdanningsdokumentene er på et annet språk enn engelsk, dansk, svensk, islandsk eller finsk, bør de oversettes til norsk eller engelsk. IMDi anbefaler at yrkesutøveren bruker en offentlig godkjent translatør.
Språkkrav: Ja. Se dokumentasjonskrav over.
De lovbestemte kvalifikasjonskravene knyttet til utøvelsen av yrket finnes i forskrift til tolkeloven (tolkeforskriften) § 12.
De lovbestemte kravene for å ha rett til godkjenning fremgår av Lov om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner (yrkeskvalifikasjonsloven) og forskrift om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner (yrkeskvalifikasjonsforskriften).
Godkjenningsmyndigheten skal bekrefte mottak av søknaden din innen en måned etter at den er mottatt, og opplyse om eventuelle manglende dokumenter eller mangler ved søknaden.
Godkjenningsmyndigheten skal ha ferdigbehandlet søknaden innen tre måneder etter at søknaden var komplett.
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) krever ikke gebyr for behandling av søknad om godkjenning.
Når godkjenningsmyndigheten har fattet et vedtak, har søkeren mulighet til å klage på dette vedtaket etter reglene i forvaltningsloven kapittel VI. Hvis søknaden er omfattet av yrkeskvalifikasjonsloven, kan søkeren også klage hvis godkjenningsmyndigheten ikke har behandlet saken innen fristen (se Saksbehandlingsfrister over).