Godkjenning av aktiviteter som medfører stråling

Alle som skal utøve aktiviteter som medfører ioniserende eller ikke-ioniserende stråling, skal som hovedregel ha godkjenning av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

DSA - skjemaer

Om denne tenesta

Alle som skal søke om ny godkjenning, endring av/tillegg til eksisterende godkjenning(er) eller fornyelse av eksisterende godkjenning.

Det kreves godkjenning både ved tilvirkning, import, eksport, overdragelse, besittelse, installasjon, bruk, anskaffelse, oppbevaring, avhending, håndtering og utvinning av strålekilder.

Virksomheter som skal utøve følgende aktiviteter som medfører ioniserende stråling, skal ha godkjenning av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet:

a) Anskaffelse, bruk og vedlikehold av industrielt radiografiutstyr.
b) Anskaffelse og bruk av strålekilder til bestråling av dyr, øvrig biota, materialer, produkter mv. for behandling, sterilisering, herding eller andre formål. Dette gjelder ikke for lukkede røntgenanlegg som tilfredsstiller kravene i strålevernforskriftens § 24 tredje ledd.
c) Anskaffelse og bruk av kapslede radioaktive strålekilder ved loggevirksomhet eller akseleratorer til kartlegging av strukturer rundt borehull.
d) Omfattende, ikke-medisinsk forskningsmessig strålebruk.
e) Anskaffelse og administrasjon av radioaktivt legemiddel eller stoff i forbindelse med medisinsk og veterinærmedisinsk diagnostikk og behandling.
f) Anskaffelse og bruk av utstyr for strålebehandling av mennesker.
g) Anskaffelse og bruk av røntgenapparatur innen helsetjenesten, for blant annet vanlig røntgenfotografering og gjennomlysning, angiografi- og intervensjonsvirksomhet, dataassistert snittavbildning (CT) og mammografi. Anskaffelse og bruk av enkel røntgenapparatur som gir lave doser er unntatt godkjenningsplikt.
h) Anskaffelse og ikke-medisinsk bruk av akseleratorer, unntatt elektronmikroskop.
i) Tilvirkning og innførsel av radioaktive legemidler.
j) Tilsetting av radioaktive stoffer i produkter og salg av slike produkter. Salg av forbrukerartikler nevnt i strålevernforskriftens § 2 femte ledd er unntatt fra krav om godkjenning.
k) Tilvirkning av radioaktive strålekilder.
l) Anskaffelse og bruk av åpne radioaktive strålekilder til sporundersøkelser utenfor laboratorium.
m) Anskaffelse og bruk av kapslede radioaktive strålekilder med aktiviteter større enn 2 x 106 ganger unntaksgrensene i forskriftens vedlegg.
n) Anskaffelse og bruk av åpne radioaktive strålekilder som krever type A isotoplaboratorium, jf. Strålevernforskriftens § 27.
o) Anskaffelse og bruk av ioniserende strålekilder til kontroll av personer og bruk av radiologisk utstyr for ikke-medisinsk formål.
p) Import og eksport av sterke radioaktive strålekilder.
q) Utvinning av radioaktive stoffer i forbindelse med bergverksdrift.
r) Omsetning og utleie av strålekilder. Krav om godkjenning gjelder likevel ikke strålekilder og bruksområder som nevnt i strålevernforskriftens § 2 femte og sjette ledd.

Virksomheter som skal utføre følgende aktiviteter som medfører ikke-ioniserende stråling, skal ha godkjenning av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet:
s) Anskaffelse og bruk av magnetisk resonansavbildning (MR) for medisinsk formål.
t) Import eller produksjon av solarier for kosmetisk formål.

For godkjenning skal virksomheten søke skriftlig og gi de opplysninger som er nødvendige for at Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet skal kunne vurdere om kravet for godkjenning er oppfylt og hvilke vilkår som skal settes.

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har utarbeidet veiledere til strålevernforskriften. Det er viktig at forskriftstekst og veiledning leses i sammenheng.

DSA - Regelverk - veiledere

Åpne kontaktskjema