Har du utdanning eller yrkeskvalifikasjon fra utlandet og ønsker å utøve yrket ditt i Norge, må du som regel ha godkjenning eller autorisasjon. Her finner du informasjon om dokumentasjonskrav, søknadsprosess og regelverk. Godkjenningsmyndigheten vil vurdere om du oppfyller kravene til å utøve yrket og bruke yrkestittelen i Norge. Ønsker du å etablere deg i Norge og jobbe fast innenfor ditt yrke, gjelder reglene for etablering under. Om du derimot ønsker å jobbe i en kortere periode i Norge innenfor ditt yrke, gjelder reglene for midlertidig tjenesteytelse.
For å benytte søknadsskjemaet kreves det innlogging i Altinn. Hvis du ikke har et norsk ID-nummer kan du lage en egenregistrert brukerkonto. Registreringsprosedyren finner du her.
Start tenesteSøknaden kan sendes inn av yrkesutøver og arbeidsgiver til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
Merknader
Språkkrav for å få godkjenning:
Det stilles ikke krav til språkkunnskaper for å få godkjenning. Arbeidsgivere vil imidlertid stille krav til at yrkesutøveren har de språkkunnskaper i norsk som er nødvendig for å utøve det lovregulerte yrket i Norge.
Kriterier/vilkår for godkjenning:
Personell i overordnet vaktberedskap utøver i sitt arbeid offentlig myndighetsutøvelse. Lov om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner (yrkeskvalifikasjonsloven) gjelder ikke for yrker som utøver offentlig myndighetsutøvelse. Dette betyr at en person som søker om godkjenning til å utøve yrket som personell i overordnet vaktberedskap må kunne dokumentere kvalifikasjoner i samsvar med kravene i brann- og redningsvesenforskriften.
Saksbehandlingsfrister:
Godkjenningsmyndigheten skal bekrefte mottak av søknaden din innen en måned etter at den er mottatt, og opplyse om eventuelle manglende dokumenter eller mangler ved søknaden.
Godkjenningsmyndigheten skal ha ferdigbehandlet søknaden innen tre måneder etter at søknaden var komplett.
Gebyr:
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap krever ikke gebyr for behandling av søknad om godkjenning.
Klage på vedtak:
Når godkjenningsmyndigheten har fattet et vedtak, har du mulighet til å klage på dette vedtaket etter reglene i brann- og eksplosjonsvernloven § 41 innen tre uker fra underretning om vedtaket er kommet frem. Eventuell klage fremsettes for DSB. For øvrig vises det til lov 10. februar 1967 om behandlingsmåten i forvaltningssaker kapittel VI.